top of page
Search

De wilde vrouw wordt wakker

Women have a soul need to express themselves, to develop and to blossom in ways that make sense to them.

Clarissa Pinkola Estes in De ontembare vrouw

Om vitaal en psychisch gezond te zijn, heb je het als vrouw nodig om je vrij uit te drukken. Je hele wezen vraagt erom te dansen, te schilderen, te schrijven, te spreken, te zingen, je opvallend te kleden, een recept naar je hand te zetten, in regenplassen te springen, een kampvuur aan te steken… zonder dat het ‘mooi’ moet zijn of ergens toe moet leiden. Deze expressie heeft maar één doel: het voeden van de ziel van de maakster.


Vrije creatieve expressie is het domein van de Wilde, instinctieve vrouw. Het is haar die we moeten uitnodigen en wakker maken als we een stromende, creatieve vrouw willen zijn.


Als je een verlangen hebt, dan is het de wilde vrouw die zegt: ‘Heerlijk! Hoe gaan we dit verwezenlijken?’ Ze vraagt zich niet af of het kan, ze weet dat het kan.

Toen ik de intuitieve ingeving kreeg dat we naar Spanje moesten verhuizen, werd de wilde vrouw in mij meteen wakker. Zij zat aan het stuur. Door haar kracht voelde ik me sterk genoeg om deze enorme verandering in ons leven door te voeren, aan te pakken en vorm te geven. Zij hielp me staan blijven ook al was er veel tegenstand. De wilde vrouw geeft de kracht om in actie te komen, om de dingen te doen die goed voor je zijn.


De wilde vrouw is een archetype. We gebruiken archetypes om energieën te beschrijven die onbeschrijfelijk zijn. Krachten die te groot zijn voor ons om te bevatten met onze ratio, maar we voelen en weten dat ze waar zijn, dat ze bestaan


De wilde vrouw is zo’n onmetelijke kracht in ons waar we een archetype voor nodig hebben. Het archetype op zich, het woord alleen al, draagt een bepaalde trilling in zich die ons op een onbewust niveau doet meetrillen en onze cellen wakker maakt.  Daarom is het horen, spreken, schrijven of zingen over de wilde vrouw zo krachtig. Of een afbeelding van haar bekijken of zelf maken.


Omwille van haar onmetelijke kracht zijn we vaak bang voor haar en willen we haar temmen, in onszelf en in anderen. Vrouwen zijn maar al te vaak te zeer gedomesticeerd, tam gemaakt, door anderen en door zichzelf. 

Maar in de kern is de Wilde Vrouw ontembaar, en wanneer je het het minst verwacht, wordt ze wakker. Met een droom, een herinnering, een plots inzicht als een bliksemschicht, een gebeurtenis in je leven die je wakker schudt. Soms kan ze je extreem ongemakkelijk laten voelen. En dat wordt alleen maar erger als je haar probeert te negeren. 


Een vrouw die haar creatieve kracht niet gebruikt, kwijnt weg. We laten onze wilde vrouw allemaal wel eens inslapen. Ik ook! Maar het goede nieuws is dat er altijd een punt komt waarop ze van zich laat horen. En je hoeft niet te wachten op dat moment: jij kan haar op elk moment een plek in je hart en in je leven geven.


Het is mijn wens voor jou dat de wilde Vrouw in jou alle ruimte mag krijgen. Dat wens ik ook voor mezelf, en voor elke vrouw. Zij helpt ons gezonde grenzen te stellen en onze creatieve kracht helemaal te omarmen zonder schaamte en excuses.


Hoe nodig je de wilde vrouw uit? 

Simpel. Ga haar vragen waar ze zin in heeft. Vraag haar wat ze al veel te lang niet heeft mogen doen. 


Het is zondag vandaag. Zondagen zijn dagen waarop ik mijn wilde vrouw vrij spel geef. Dagen waarop ik niets plan en zij helemaal haar ding mag doen. Vandaag had ze zin om deze brief aan jou te schrijven. En straks ga ik met mijn jongens de bergen in voor een flinke wandeling. Dat zijn de dingen waar mijn wilde vrouw heel gelukkig van wordt. 


En jij? Waar heeft jouw wilde vrouw zin in vandaag?

Je mag het altijd met me delen, ik vind het heel fijn om van jou en je wilde vrouw te horen.


Veel liefs, 

Agatha


28 views0 comments

Comments


bottom of page